Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Spouwmuurisolatie
banner image

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is voordelig voor jouw energiefactuur, gezondheid én voor het milieu. Door je spouwmuur te laten isoleren maak je jouw woning comfortabel en energiezuinig. Meer over de voordelen, gebruikte materialen en prijs van spouwmuurisolatie lees je hier.

 

Waarom je spouwmuur laten isoleren?

Spouwmuurisolatie is een vorm van gevelisolatie die enkel mogelijk is wanneer er spouwmuren aanwezig zijn. Wat is een spouwmuur? Het zijn twee muren met daartussen een open ruimte (de spouw) van zo’n 3 à 6cm. De spouw is ideaal om te vullen met isolatiemateriaal om op die manier te besparen op je energiefactuur.

Is je huis al gebouwd maar is de spouwmuur nog niet geïsoleerd? In dat geval kan je je spouwmuur na-isoleren. Daarbij worden gaatjes in de voegen gemaakt waar de isolatie doorheen wordt gespoten.

Mensen denken nog te vaak dat spouwmuurisolatie of dakisolatie een ‘zware operatie’ is waar heel wat kap- en breekwerk aan te pas komt. Dat is niet helemaal waar. Spouwmuurisolatie en dakisolatie zijn vaak op 1 dag geplaatst, zonder sporen na te laten. Je zal meteen merken dat je honderden euro’s kan besparen op jouw energiefactuur. Je woning zal ook in waarde stijgen.

Van plan om jouw spouwmuur te laten isoleren?
✓ Vraag vrijblijvend offertes aan op maat van jouw project.

 

 

Gebruikte materialen

4 soorten isolatie zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Het gaat om glaswol, steenwol, EPS-parels en PUR-schuim.

 

1. Glaswol

Voor het isoleren van een spouwmuur wordt glaswol in de vorm van vlokken gebruikt. Dit materiaal is relatief goedkoop, heeft een hoge isolatiewaarde en is brandveilig. Een voorbeeld van glaswol dat vaak gebruikt wordt voor spouwmuren is Supafil van Knauf.

Het is de eerste inblaaswol die voldoet aan de Europese Lambda 90/90-regel. Knauf Insulation Supafil behaalt een lambdawaarde van 0,034 W/mK en bestaat voor 70% uit gerecycleerd glas. Knauf inblaaswol is isolatiemateriaal van hoge kwaliteit dat voldoet aan de eisen voor binnenluchtkwaliteit (Air Comfort Gold Standard van Eurofins). Het is uiterst geschikt als materiaal voor spouwmuurisolatie en dakisolatie.

Prijs glaswol: €15 à €20 per vierkante meter

 

2. Steenwol

Gelijkaardig aan glaswol is steenwol. Het grote voordeel van steenwol is dat het geluidwerend is. De isolatiewaarde is echter minder dan bij glaswol. Het is ook gevoeliger om ongedierte door de natuurlijke aard.

 

3. EPS-parels

EPS-parels zijn witte, zwarte of zilvergrijze polystyreen korrels met een isolatiewaarde die varieert van HR tot HR++. De meeste EPS-parels scoren minder op geluidsisolatie en brandveiligheid dan glas- en steenwol.

EPS-parels zijn wel milieuvriendelijk en vochtregulerend. Door dat laatste is er minder risico is op vochtproblemen.

Prijs EPS-parels: €20 à €25 per vierkante meter

 

4. PUR-schuim

PUR-schuim is erg vochtwerend en zorgt voor een goede kierafdichting. Dit isolatiemateriaal heeft bovendien een HR++ label. Het nadeel is dat PUR-schuim moeilijk te recycleren is.

Prijs PUR-schuim: €25 à €30 per vierkante meter

 

Schakel een vakman in

Het isoleren van een spouwmuur laat je best over aan een vakman. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om je het juiste advies te geven en de werken tot een kwalitatief einde te brengen.

TIP: Vergelijk verschillende offertes. Op die manier kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. ✓ Vraag vrijblijvend offertes aan op maat van jouw project.