banner image

Dakisolatie

Een professionele plaatsing van dakisolatie is even belangrijk als het gebruiken van het juiste isolatiemateriaal voor uw dakisolatie. Dakisolatie plaatsen is een klus die elke handige klusjesman vaak zelf kan mits enig opzoekwerk. Maar u maakt zelf best de afweging of dit de beste optie is voor u.

Er zijn verschillende premies, btw korting en belastingvoordelen waardoor het prijsverschil tussen zelf dakisolatie plaatsen en het uitbesteden aan een professionele aannemer erg minimaal is. Door enkele vergelijkingen te maken, zul je al snel merken dat het verschil soms maar €3 per vierkante meter is.

 

Glaswol dakisolatie nog steeds het populairst

Moderne isolatiebedrijven maken vandaag de dag nog steeds gebruik van glaswol en dan voornamelijk van het merk KNAUF SUPAFIL. Glaswol bestaat uit gerecycleerd glas en staat er om gekend niet te rotten of isolatiecapaciteit te verliezen. De wijze van palatsign is de laatste jaren echter wel gewijzigd:

Vroeger plaatsten men dakisolatie rechtstreeks onder het dak. Het probleem hierbij is dat koude en warme lucht hierdoor samenkomen waardoor er condens ontstaat die de isolatiewaarde sterk verminderd. Om dergelijke problemen te voorkomen wordt er meer en meer gewerkt met dampschermen. Elk huis is ook anders. Een eerste en belangrijke beslissing die u zichzelf moet afvragen, is of u beter af bent met dakisolatie of het isoleren van uw zoldervloer.

 

Premies dakisolatie

U heeft op onze website al kunnen lezen waarom dakisolatie zo interessant is voor u. Om de aankoop van dakisolatie voordelig te maken, heeft u recht op dakisolatie premies. U kan aanspraak maken op dakisolatie premies bij uw netbeheerder en de Vlaamse regering en de federale overheid. De Vlaamse overheid wil tegen 2020 elke woning voorzien van dakisolatie. Niet alleen dakisolatie, maar ook spouwmuurisolatie levert u een energiebesparing en rendement op.

Belastingvermindering bij dakisolatie

In 2014 krijgt u van de federale regering een belastingvermindering voor uw investering in dakisolatie. U mag 30% van uw factuur inbrengen in uw belastingen, maar wel met een maximum van 2930 euro. Voorwaarde is dat uw dakisolatie geplaatst moet worden door een erkende aannemer. Verder moet uw woning minstens 5 jaar in gebruik zijn als woning en het isolatiemateriaal moet een Rd-waarde hebben van minstens 2,5 m²K/W(vierkante meter Kelvin per Watt). Het maakt hierbij niet uit of u eigenaar of huurder bent. Isolatie van uw zoldervloer of plafond komt ook in aanmerking voor deze belastingvermindering, maar enkel op voorwaarde dat kan worden aangetoond dat de zolder onbewoonbaar is. U kan dit bijvoorbeeld aantonen als de zolder niet wordt verwarmd.

 

BTW Voordeel
U betaalt slechts 6% btw op uw factuur voor dakisolatie in plaats van 21%.

 

Premies van de Vlaamse overheid
Dakisolatie komt in aanmerking voor de verbeteringspremie. Uw woning moet minstens 25 jaar oud zijn en u kan deze premie 3 maal aanvragen in een periode van 10 jaar voor de uitvoering van ‘kleine’ renovatiewerken. Verder bepaalt uw inkomen ook of u recht heeft op deze premie. Het inkomen varieert van aan de hand van een verbeteringspremie of renovatiepremie ten bedrage van circa €29.000 tot circa €60.000. Vanaf januari 2014 kan u ook genieten van de zogenaamde ‘combinatiepremie‘. Er is een vernieuwde en verhoogde premie van uw netbeheerder als een spouwmuur isoleert en daarnaast ook uw ramen vervangt door hoogrendementsglas.

 

Premies van de netbeheerders
Als u een dakisolatie of vloerisolatie uitvoert in uw woning of appartement, krijgt u daarvoor een premie van uw netbeheerder. U kan de isolatie zelf plaatsen of u laat uw dakisolatie of voerisolatie uitvoeren door een erkende ATG gecertificeerde aannemer.

1. Uw woning moet voor 1 januari 2006 aangesloten zijn op het distributienet van uw netbeheerder. Als u een eindfactuur hebt vanaf 1-1-2014, dan geldt de premie ook voor woningen waarvoor de bouwaanvraag werd ingediend vóór 1-1-2006 maar die pas na 1-1-2006 werden aangesloten.

2.De warmteweerstand (Rd-waarde) van het nieuw geplaatste isolatiemateriaal moet minstens 3,5 m²K/W bedragen.

3. U kan de premie online aanvragen via uw netbeheerder. Kies het formulier van het jaar dat overeenkomt met het jaar van de factuurdatum.

 

Voordelen van dakisolatie

Dakisolatie is een van de meest rendabele en eenvoudigste ingrepen als energiebesparende maatregel.

U zal onmiddellijk het verschil voelen, zowel thermisch (lagere energiefactuur) als akoestisch (beter beschermd tegen lawaai en meer wooncomfort). Warmte stijgt altijd. Bij niet geïsoleerde woningen gaat er gemiddeld 25% warmte verloren.

Voor dakisolatie kan u premies aanvragen als u uw dakisolatie laat plaatsen en bij het zelf plaatsen. Maar als u uw dakisolatie laat plaatsen, ligt de premie dubbel zo hoog.

Hierdoor is het verschil in prijs tussen laten plaatsen en zelf plaatsen amper voelbaar. En bovendien krijgt u ook belastingvermindering en heb je ook nog recht op 6% btw tarief in plaats van 21% BTW.

Bij isolatiemateriaal is het niet alleen belangrijk om te kijken naar de isolatiewaarde maar ook de ecologische en akoestische isolatie is belangrijk. De manier waarop u uw dakisolatie plaatst en het gebruikte materiaal hebben een enorme impact.